Dikiş Dikmek Gerek,  Genel,  Kendin Yap

Tepsi Örtüsü / Etamin’de Baykuş İşleme

Yine ben geldim : )

Geçtiğimiz günlerde yazdığım etamin yazısı üzerine çok güzel mailler aldım. Meğer benim gibi çocukken etamin işleyip unutan ve şimdilerde gündeme yeniden geldiği için mutlu olan ne çok insan varmış. Ben de çok mutlu oldum.
Bu arada bir önceki yazımda yazdığım gibi sadece seccade ve tablo işlememişim. Yazıdan anneme bahsedince; “olur mu öyle şey bak bunları da sen yaptın hatırlamıyor musun?” deyip önüme kanıtları yığınca; insan hafızasının ne berbat bi yer olduğunu düşündüm. 2 tane kırlent işlemişim, bi tane havluya monte etmelik desenli  bordür ve en önemlisi bir küçük örtü işlemişim. En çok üzüldüğüm bu örtüyü hatırlamamam oldu çünkü bahsi geçen örtüyü ara ara hala kullanıyorum. Neyse bugün amacımdan şaşmayacağım.

Buyrun efenim;

Etamin işlemeye karar verdiğimde gidip 30 cm kadar krem rengi kalın delikli etamin kumaşı aldım. Ardından da internette kendimce şablon arayışına girdim.  Google Görseller sağolsun bir sürü şablon çıkardı önüme ama ben en çok bunu beğendim;

etamin baykuş, baykuş şablonu
Dalda duran 3 Şapşik.

Şablonuma karar verdikten sonra renk seçmek için önce annemin eski iplerini karıştırdım, sonra da tuhafiye de aldım soluğu. Yani anlayacağınız ben buradaki renklere sadık kalmadım. Canımın istediği renk ve tonlarla başladım çalışmaya. Sizde kullanım alanınızı belirledikten, belirlenmiş yere göre kumaş ve iplik seçebilirsiniz.

etamin baykuş
İlk şapşik bittiğinde.

Bende azıcık simetri hastalığı var. Bu yüzden baykuşların sağ taraflarında ne yaptıysam aynısını sol tarafa da uyguladım. Bu yüzden benim bitirmiş olduğum baykuşla ile şablondakiler bire bir aynı değil.

Etamin işlerken en çok ipliklerin arkada halay çekmelerini önlemeye dikkat ettim. Gerçi ne kadar dikkat etsem de utancımdan baykuşların arkalarına bakamıyorum. Belki de bu yüzden arkası karman çorman olan iş niyeyse bi türlü “çok güzel oldum ben” demiyor. E hal böyle olunca insanın canı sıkılıyor.

baykuş şablonu
Bir dalda 3 Şapşik

Etamine başlayacak olanların en büyük yanılgılarından biri işe başlarken sonunu düşünmemeleri. İşinize başlamadan önce göz kararı da olsa şablonunuzun kumaşınıza nasıl oturacağına karar verin. Fazladan boşluk verip kumaşı ziyan etmeyin ve ya kumaşın çok köşesinden başlayıp model kenara itilmiş havası yaratmayın. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum çünkü ben de bu hataya düştüm. Sonunu hesaplamadan başladığım işi annem söktürerek cezamı verdi ve ayarlayarak yeniden başlattı. Ama yine de ben şapşikleri işlerken inanılmaz keyif aldım.Ve gerçekten iğneyi elime her aldığımda çok mutlu oldum.

Pazar keyfime ve salebime bile onlar eşlik ettiler.

sahlep ve etamin
Pazar keyfi.

Şimdi konuyu şöyle bir toparlayacak olursak;
Etamin işlemeye karar veren kişinin edinmesi gereken malzemeler ;
* Kasnak
* Etamin İğnesi
* İnternetten veya etamin kitaplarından seçilmiş şablon
* Seçilmiş şablona uygun iplikler
* Yapacakları iş boyutunda alınmış etamin kumaşı
* Şablonun oturacağı alanın doğru seçimi

etamin 3 baykuş
Bizim şapşikler bitince işte böyle göründüler.

Ben işlemiş olduğum bu etaminin etrafına pamuk dantel geçirerek tepsi örütüsü olarak kullanacağım.

İşin sonunda en çok yorulan ben değil şablon kağıdımdı, baksanıza şunun haline : )

baykuş şablonu
Kendilerinden bezmiş şapşikler.

Etamininizi işlerken bol keyifli anlar diliyorum.

Aklınıza bir şey takılırsa beklerim efenim ; banugulsaruhan@hotmail.com

Banu

 

 

Kendinin asistanı olan; kullandığı her şey kendine özel olsun isteyen, bunu isterken de aklından geçen her şeyi el emeğiyle yapmayı seven, detay meraklısı ince eleyip sık dokuyan Banukuş'tan sevgiler efenim :)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir