
Yemeğe Misafirimiz Var / Lazanya Tarifi
Bugün ne güzel bir gün değil mi?
Yoksa siz de benim bi kaç gündür yaptığım gibi misafirleriniz için iftara ne yapsam diye düşünüp tüm yemek sitelerini gezenlerden misiniz?
Eğer siz de bendenseniz size süper bi tüyom var. Bugün çok sevdiğim hatta İtalya’da bile daha lezzetlisini yemediğim; annemin biricik “lazanya” tarifini vereceğim.
Buyrun o halde : )
1 Tepsi Lazanya için;
( Kişi sayısı veremiyorum çünkü bizim evde bunu 1 dilim yiyip bırakan yok 🙂 )
* 1,5 paket Barilla Lazanya Hamuru
Lazanyanın İçi İçin;
* 1 kg mantar
* Yarım kg kıyma
* 2 iri domates
* 4 çarliston biber
* 1 orta boy soğan
* 1 yemek kaşığı salça
* Tuz
* Karabiber
* Sıvı yağ
Beşamel Sos İçin;
* Yarım litre süt
* 3 yemek kaşığı un
* 3 yemek kaşığı tereyağ/margarin
Üzeri için;
* Tepsinizin üzerini kaplayacak kadar rendelenmiş kaşar peyniri
Yapılışı;
Lazanyayi yapmayı içinden başlamak her zaman işin çoğunu başta halletmek demek bana göre. Bu yüzden öncelikle tüm malzemeleri küçük küçük doğruyoruz. Orta boy tencereye bi miktar sıvı yap koyup doğradığımız soğanları kavurmaya başlıyoruz. Soğanlar kavrulunca kıymayı da tencerede biraz çevirip geri kalan tüm iç malzemeyi ekleyerek pişmeye bırakıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken tek husus tencerenin kapağını tam kapatmamak. Çünkü tencere kapağı tam kapatıldığında mantarlar sularını çok fazla bırakıyorlar. Tencere kapağınız her zaman yarım olsun.

Lazanyanın iç malzemesini hazırladıktan sonra sıra beşamel sosa geldi. Tereyağını küçük bir tencere de eritip üzerine unu ekliyor ve karıştırıyoruz. Un ve yağ bütünleşince sütü eklemeye başlıyoruz, bi yandan da çırpıcı yardımıyla çırpmayı unutmuyoruz. Beşamel sosun tek püf noktası unun sütün içinde topak topak olmaması, bu yüzden kaynayana kadar çırpmayı bırakmayın. Beşamel sosun kıvamı boza kıvamında olacaktır. Eğer kıvamı gözünüze koyu olmuş gibi gelirse biraz daha süt eklemekten çekinmeyin.
Beşamel sosta hazır olduğuna göre sıra tüm yaptıklarımızı birleştirmede.
Lazanya hamurlarını yağladığımız tepsiye aralarında boşluk kalmayacak şekilde diziyoruz.
Üzerine yaptığımız harçtan resimdeki gibi hamurları kaplayacak kadar döküyoruz.
Harcın üzerine de beşamel sostan gezdiriyoruz.
Beşamel sosu harçla karıştırarak lazanya hamurunda boşluk kalmamasını sağlıyoruz.
Bu işlemi iç harcınız bitene kadar tekrarlıyoruz.
İç harcınız bittiğinde son bir kat lazanya hamuru döşüyoruz ve iç malzeme olmadan direk hamurun üzerine beşamel sosu yayıyoruz, en üste de rendelediğimiz kaşar peynirini seriyor ve 200 derecelik fırına atıyoruz.
Fırınların pişirme sürelerinin farklı olduğuna inandığım için dakika vermiyorum ama lazanyanızın olduğunu üzerinin nar gibi kızarmasından anlayacağınızı eklemek istiyorum.
Afiyet bal şeker olsun 🙂
Banu

